Κυριακή 16 Φεβρουαρίου 2014

Η Καραβασίλη γιά τη παράνομη Χωματερή στον Ωρωπό και ο κ.Οικονομάκος

Μ.ΚΑΡΑΒΑΣΙΛΗ: ΝΑ Ο ΑΙΡΕΤΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΧΩΜΑΤΕΡΗ

Άκρως αποκαλυπτική για τις δραστηριότητες του τέως κοινοτάρχη Συκαμίνου Θωμά Ρούσση ο οποίος εμφανίζεται ως ιδιοκτήτης παράνομης χωματερής με τοξικά στην περιοχή*, είναι στο α΄ μέρος της συνέντευξής της στην aftodioikisi.gr η Ειδική Γραμματέας του ΥΠΕΚΑΜαργαρίτα Καραβασίλη. Η κ. Καραβασίλη η οποία πριν απόμερικούς μήνες είχε μιλήσει στη Βουλή για δημάρχους που έπαιρναν μίζα ώστε να δέχονται επικίνδυνα απόβλητα στις χωματερές των περιοχών τους, κάνει λόγο για κύκλωμα το οποίο μεταφέρει επικίνδυνα βιομηχανικά απόβλητα από τα Οινόφυτα στην περιοχή Συκαμίνου-Ωρωπού, προσθέτοντας ότι οι Επιθεωρητές βρέθηκαν μπροστά σε επαγγελματική επεξεργασία των επικίνδυνων αποβλήτων στην παράνομη χωματερή του πρώην Κοινοτάρχη Συκαμίνου.
Παράλληλα περιγράφει με μελανά χρώματα το τι αντιμετώπισε εκεί όταν πήγε για έλεγχο στην κοινοτική και στη διπλανή, έκτασης 10 στρεμμάτων, χωματερή του κ. Ρούσσου, που βρίσκεται στην κοίτη του ποταμού Ασωπού: «Φουσκωτούς», συνεργάτες του πρώην κοινοτάρχη Συκαμίνου, οι οποίοι εμφανίστηκαν ξαφνικά και ήταν έτοιμοι να παρέμβουν μέχρι που έκαναν πίσω όταν εμφανίστηκε ο εισαγγελέας αλλά και για τους προπηλακισμούς και τις απειλές που εκτόξευσαν κατά τοπικού δημοσιογράφου που ασχολείται με την υπόθεση  με βασικό μοτίβο «εσένα θα σε βρούνε σε χαντάκι»!
Το πλήρες κείμενο της συνέντευξης της Ειδικής Γραμματέως Περιβάλλοντος κ. Μαργαρίτας Καραβασίλη στηνaftodioikisi.gr είναι το εξής:
-Πριν από σχεδόν τρεις εβδομάδες βρήκατε δύο χωματερές με τοξικά στο Συκάμινο. Μία κοινοτική και μία του πρώην κοινοτάρχη Συκαμίνου. Δεδομένου ότι λίγο διάστημα πριν είχατε πει στη Βουλή ότι «παλαιότεροι δήμαρχοι πολλών περιοχών λάμβαναν τη μίζα τους για να δέχονται επικίνδυνα απόβλητα εντός των χωματερών», περιλαμβάνεται σε αυτή την κατηγορία ο κ. Ρούσσης;
Και η περίπτωση που αναφερόμουν τότε στη Βουλή σχετίζεται με την περίπτωση αυτή στο Συκάμινο ακριβώς γιατί σχετίζεται με την ρίψη βιομηχανικών αποβλήτων από την περιοχή των Οινοφύτων. Οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος έχουμε αναδείξει αυτό το κύκλωμα από το 2007 το οποίο τις νυχτερινές ώρες μεταφέρει και απορρίπτει με φορτηγά και βυτιοφόρα επικίνδυνα απόβλητα. Το θέμα της Συκαμίνου-Ωρωπού είχε απασχολήσει από πέρυσι τους Επιθεωρητές και είχαμε τότε διερευνήσει δύο χώρους, όχι τους σημερινούς αλλά κάποιους άλλους γειτονικούς χώρους όπου είχε διαπιστωθεί επιφανειακά η απόρριψη επικίνδυνων αποβλήτων. Δεν είχε όμως γίνει τομή για να διαπιστώσουμε τι  γίνεται πιο κάτω. Πληροφορίες υπήρχαν και αφού διασταυρώθηκαν έγινε ο έλεγχος στην κεντρική παράνομη χωματερή της πρώην  Κοινότητας Συκαμίνου την Τρίτη 4 Οκτωβρίου, έγιναν βαθιές τομές και διαπιστώθηκε κάτι που δεν έχουν ξαναδεί οι Επιθεωρητές: Πολύ μεγάλες ποσότητες ατόφιων επικίνδυνων αποβλήτων από βιομηχανίες. Όταν λέω ατόφιων εννοώ ότι δεν είχαν τεμαχιστεί ή δεχθεί κάποια επεξεργασία, ώστε να κρυφτούν. Μάλιστα η πρώτη μάζα που βγήκε προς τα έξω είχε έντονη οσμή από αμμωνία, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουμε να λιποθυμήσουμε!   Πρόκειται για επικίνδυνα απόβλητα που ενδεχομένως προέρχονται από βιομηχανίες αμμωνίου. Έχουμε πάρει δείγματα και τα ελέγχουμε προκειμένου να διαπιστώσουμε από ποιες βιομηχανίες της ευρύτερης περιοχής προέρχονται. Ο Ωρωπός, όπως γνωρίζετε δεν έχει μεγάλες βιομηχανίες, εικάζουμε λοιπόν ότι έχουν έρθει από την περιοχή των Οινοφύτων.  Να σημειωθεί ότι η χωματερή λειτουργεί πάνω από 20 χρόνια παράνομα, εν γνώσει της Κοινότητας.
-Τέτοια τοξικά βρήκατε και σε διπλανή χωματερή που ανήκει στον πρώην κοινοτάρχη Συκαμίνου;
Και μόνο ότι υπάρχει σε ιδιωτικό χώρο είναι παράνομο, δεδομένου ότι εδώ και μήνες έχει απαγορευθεί η λειτουργία τέτοιων χωματερών από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Η δεύτερη, λοιπόν, αυτή χωματερή βρίσκεται πάνω στον ποταμό Ασωπό και είναι πολύ μεγάλη, ίσως και πάνω από 10 στρέμματα. Οι τομές που γίνανε δείξανε ότι υπάρχει πραγματικά επαγγελματική επεξεργασία, δηλαδή, τα βιομηχανικά απόβλητα τεμαχίζονταν, πολτοποιούνταν και αναμειγνύονταν με διάφορα είδη αποβλήτων ούτως ώστε να μην είναι εύκολο να εντοπιστούν. Παράλληλα, για τον ίδιο λόγο ανάμεσα τους υπήρχαν ποσότητες χώματος, pellets, πευκοβελόνες, κλαδέματα κήπων κλπ.  Στον ίδιο χώρο βρέθηκαν συσκευασίες από φυτοφάρμακα, χημικά, φάρμακα και πάρα πολλά οικοδομικά απόβλητα τα οποία όπως γνωρίζετε είναι τοξικά απόβλητα και απαγορεύεται να μπουν σε χωματερή.  Χρειάζεται να σκαφτεί και άλλο ο χώρος προκειμένου να βρεθεί τι πραγματικά περιέχει και αυτή η χωματερή που λειτουργούσε παράνομα επί 20 χρόνια. Να σημειωθεί ότι όταν φτάσαμε στην ιδιωτική χωματερή ήταν τα μηχανήματα του κ. Ρούσση και κάνανε επιστρώσεις
- Μιλήσατε για κύκλωμα. Δεδομένου ότι όταν πήγατε να ανοίξετε ο κ. Ρούσσης σας το απαγόρευσε…
Ήμουν παρούσα και μπορώ να το βεβαιώσω. Δεν ξέραμε ποιος ήταν ο κύριος. Με ύφος μας είπε να σταματήσουμε το σκαπτικό και όταν του είπαμε ότι είμαστε Επιθεωρητές Περιβάλλοντος, μας απάντησε ότι χωρίς εντολή δεν γίνεται τίποτε. Λίγα λεπτά αργότερα εμφανίστηκαν και άλλα άτομα…
-…Ήταν «φουσκωτοί» αυτοί;
…Ξέρετε αυτούς τους ανθρώπους που λέμε «φουσκωτοί» οι οποίοι ήταν γύρω-γύρω και κοιτάζανε.  Όταν του είπαμε ότι υπάρχει εντολή εισαγγελέα, μας απάντησε: «Εμένα δεν μ” ενδιαφέρει. Να έρθει εδώ ο εισαγγελέας». Έτσι κι αλλιώς ήμασταν σε επικοινωνία με τον εισαγγελέα ο οποίος και ήρθε στο σημείο.  Με το που εμφανίστηκε ο εισαγγελέας ο κ. Ρούσσης είπε ότι δεν είναι ιδιοκτήτης του χώρου αλλά δημοτικός σύμβουλος.  Του είπα,  καλά πριν μας είπατε ιδιοκτήτης,  αλλά και δημοτικός σύμβουλος να είστε γιατί μας σταματήσατε; Γιατί κάποιου ιδιοκτήτη ταλαίπωρου είναι ο χώρος. Μην του καταστρέψουμε και το οικόπεδο, μου απάντησε. Του λέω τότε: Ντροπή σας που είστε δημοτικός σύμβουλος….
-Μιλήσατε για κύκλωμα. Είχατε, όπως προείπα, μιλήσει και στη Βουλή για κάποιους δημάρχους, πρώην δημάρχους που έπαιρναν μίζες για να δέχονται τοξικά. Όταν τα λέγατε αυτά είχατε υπόψη σας τον κ. Ρούσση;
Όχι. Οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος που έχουν ξεκινήσει να λειτουργούν από το 2004 έχουν δει τα πάντα δυστυχώς. Τα κυκλώματα υπάρχουν παντού.
-Ποιοι είναι αυτοί οι δήμαρχοι συμμετέχουν σε αυτά τα κυκλώματα. Ο κ. Ρούσσης είναι μέλος αυτού του κυκλώματος;
Τι να σας πω Αυτά θα τα βρει ο εισαγγελέας. Δουλειά των Επιθεωρητών είναι να διερευνήσουν την υπόθεση ως προς τα περιβαλλοντικά ζητήματα. Θα σταλεί ο φάκελος στον εισαγγελέα (ο οποίος σημειωτέον έχει και δική του άποψη μετά από αυτά που είδε) για ανάκριση και για τις ποινικές ευθύνες. Έτσι κι αλλιώς ακόμη κι αν δεν υπάρχουν ίχνη τοξικών στην ιδιωτική χωματερή η δραστηριότητα είναι παράνομη. Καταστρέφει το περιβάλλον και την κοίτη του ποταμού Ασωπού. Πιστεύω ότι η Δικαιοσύνη θα κάνει τη δουλειά της. Και θα είναι ανακούφιση για την περιοχή. Γιατί μιλήσαμε με δημοτικούς συμβούλους αλλά και με κατοίκους ότι όλοι το γνώριζαν αλλά δεν μπορούσε κανείς να μιλήσει γιατί υπήρχε εκφοβισμός…
-Από ποιόν υπήρχε εκφοβισμός;
Να σας πω ότι ήμουν μάρτυς ενός επεισοδίου, καθώς περπατώντας στην κοίτη, είδα και ένα άλλο οικόπεδο δίπλα με το όνομα Ρούσσης (αργότερα έμαθα ότι είναι του αδελφού του κ. Ρούσση), το οποίο είχε φορτηγά μέσα. Όταν λοιπόν προσπάθησα να το φωτογραφίσω προσπάθησαν να με απομακρύνουν με πολύ άσχημο τρόπο να μην φωτογραφίζω, ενώ κάποιον κύριο από το δήμο που ήταν δημοσιογράφος τοπικής εφημερίδας τον πιάσανε δύο τρεις και αρχίσανε να προπηλακίζουν με πολύ άσχημο τρόπο και να του λένε ότι «εσένα θα σε βρούνε σε χαντάκι»!
-Αυτοί ήταν συνεργάτες του κ. Ρούσση;
Βεβαίως. Εγώ θα τα πω και στην αστυνομία και στον εισαγγελέα. Μάλιστα μιλώντας με τον ίδιο το δημοσιογράφο μου είπε ότι αν δεν είχα κάνει μηνύσεις και η υπόθεση να ήταν στον εισαγγελέα, δεν θα ζούσα τώρα!
-Άρα μιλάμε για κύκλωμα καραμπινάτο στο οποίο, δυστυχώς, συμμετέχει και ο αιρετός;
Κύκλωμα καραμπινάτο που εκτός από περιβαλλοντικές έχει και οικονομικές διαστάσεις. Αυτά όλα θα τα ψάξουν οι εισαγγελείς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου